Világszerte egyre több kutató veszi górcső alá a mesterséges intelligenciával felruházott szexrobotokat, és legtöbbjük nincs túl jó véleménnyel róluk.

Az emberi pszichológiával foglalkozó szakemberek szerint a probléma abban gyökerezik, hogy ez a terület kiesik a jogalkotók látóköréből, mert a hivatalnokok egyszerűen kellemetlenül érzik magukat a téma miatt, ráadásul a robotgyártók kezét sem igen kötik szabályok. A BBC még tavaly számolt be arról az eseményről, ahol felszólalt Dr. Christine Hendren, a Duke Egyetem kutatója, aki abban látja a legnagyobb gondot, hogy terjednek azok az okos szexbabák, melyek látszólag hárítani próbálják a szexuális közeledést, és ezzel már-már erőszakra kényszerítik a felajzott férfit. Ennél is nagyobb gond, hogy akadnak gyermekekre emlékeztető külső jegyekkel felruházott játékszerek, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy normálisként állítsák be a pedofil cselekményeket.

Bármilyen testű és arcú géplányt rendelhet magának az ember, csak győzze kifizetni érte a borsos árat

Éppen ezért a tudósok lépéseket szeretnének tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen robotok szabályozatlan forgalmazását, használatát. Kathleen Richardson, a leicesteri De Montfort Egyetem professzora szerint nem helyes az sem, ha egyes robotgyártók azzal próbálják népszerűsíteni termékeiket, hogy a mesterséges intelligenciával felruházott nők helyettesíthetik a valódi feleséget, élettársat, barátnőt. – Két ember közötti kapcsolat alapja az intimitás, a ragaszkodás és a kölcsönösség. Ezeket hiába várják el a gépektől, legyenek azok bármilyen okosak is – fűzte hozzá a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük