Ugyan a szexet, mint témát elég sok helyen tabunak tekintik, egyre többen látnak lehetőséget az úgynevezett szextechiparágban. Mutatjuk, hogy milyen feltürekvő vállalatok megjelenésére számíthatunk a következő években.

A kétezres évek elejéig nem igazán kaptak teret a média fősodrában a szexipar különböző területei, ráadásul napjainkban sem lehet közzétenni nyiltan szexuális tartalmat például a Facebook és az Instagram oldalain. Ettől függetlenül fokozatosan bővül a szexuális segédeszközök iparága, melynek szereplői egyes becslések szerint évente körülbelül 30 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak. Tekintve, hogy az érintett cégek nagy hányada háttérben marad, valószínűleg ennél is nagyobb mennyiségű pénzről lehet szó.

Arról is essék szó, hogy 2019-ben a szexjátékok, illetve az összes szexuális wellness-termék (beleértve a különféle krémeket és fogamzásgátlókat), piaca nagyjából 50 milliárd dollárt tett ki, és 2026-ra akár a 122 milliárd dollárt is elérheti

Ráadásul a jövőbeni növekedési ütem elérheti a 30 százalékot annak ellenére, hogy nagyon kevés felületen jelenhetnek meg a szexuális tartalmakat hirdető reklámok, nem beszélve arról, hogy ismert banki és fizetési platformok is igyekeznek távol tartani magukat ettől a területtől. Fontos adalék, hogy a szexipari termékek elektronikus kereskedelmében utazó két legnagyobb márka, az Adam and Eve és a LoveHoney évente nagyjából 100-150 millió dolláros forgalmat bonyolítanak le. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a világ legismertebb internetes piactere, az Amazon 2014-ben mintegy 340 millió dolláros forgalmat könyvelhetett el, akkor látszik, hogy mekkora üzletről van szó.

A siker küszöbén

Figyelemreméltó elemzést közölt február elején az Analytics Insight. Úgy látják, a Szextech vállalatok egyre értékesebbé válhatnak a közeljövőben, és arra számítanak, hogy lesz néhány közöttük, melynek életében áttörést hozhat a 2022-es év. A Dame mindig is élen járt a jövőbemutató termékek kifejlesztésében, és olyan eszközöket kínálnak, melyek szexuális problémákra is megoldást nyújthatnak. Ráadásul termékeik között számos olyan is megtalálható, amit kifejezetten pároknak kínálnak. A Raspberry Dream Land egy közösségi WebXR, azaz kiterjesztett valóság eseményplatform, mely cenzúrázatlan művészeteket és szórakoztatást tűzte zászlajára.

Érthető, hogy a háttérben ott sorakoznak a befektetők, akik az eredményeket látva félreteszik ellenérzéseiket, mert nem szertenének kimaradni a világ egyik utolsó kiaknázatlan kiskereskedelmi piacának sikereiből. Fénykép: pexels

A SkiiMoo Tech egy szabadalmaztatás alatt álló, alkalmazáshoz csatlakoztatható, hordható eszközzel jelentkezett, ami bizonyos testi fogyatékossággal élők és merevedési zavarban szenvedők szexuális életét könnyítheti meg. Sok szó esik a Coral nevű cégről is, ami a világ első szexuális élményt kínáló alkalmazásával döntöget tabukat. Kiemelik még a párok egymás közötti kommunikációjának javítását szem előtt tartó Femirát, az erekciós zavarban szenvedő férfiaknak segítő jobbot nyújtó Giddy-t, illetve pároknak szórakoztató játlkokat kínáló XConfessionsApp programot, ami a svéd erotikusfilm-rendező Erika Lust nevéhez kötődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük