Szemünk előtt zajlik a digitális forradalom, és ez sok területen érezteti hatását. Az egyik a szexipar, ahol megannyi új vállalkozás és innováció bukkant fel azzal a céllal, hogy fellendítse, színesebbé tegye az emberek szexuális életét. Cikkünk az iparág lefontosabb európai szereplőiről szól, melyeket az eu-startups.com szakportál gyűjtött össze.

Szó se róla, a szextech vállalatoknak nagy szerepe van abban, hogy az elmúlt időszakban már nem tabutéma a szexuális felvilágosítás, a szex, a szexuális egészség és jólét! Mi több, a piaci szereplők abban is megpróbálnak segíteni, hogy megszűnjön az emberekben a szexszel kapcsolatos szégyenérzet. S most lássuk a listát!

A 2021-ben alapított, berlini székhelyű Remi Health egy teljesen digitális urológiai és nőgyógyászati klinika. Küldetése, hogy – szexuális irányultságtól függetlenül – mindenkinek elérhetővé tegye a szexuális úton terjedő betegségek (STD) vizsgálatát. Ennek érdekében laboratóriumban hitelesített, otthoni tesztkészleteket kínál, hogy bárki szorongás nélkül elvégezhesse a vizsgálatot. A készlet megrendelése is a lehető legegyszerűbben zajlik, a csomagot házhoz is szállítják diszkrét csomagolásban. A mintavétel után a szettet vissza kell küldeni a Remi Health címére, a kiértékelést követően pedig a cég feltölti az eredményt a beteg személyes fiókjába. Természetesen arra is van mód, hogy – a kapott eredmény birtokában – a páciens tanácsot kérjen a Remi egészségügyi szakértőitől.

Akárcsak a Remi Health, az iPlaySafe nevű vállalkozás is az STD-k kiszűrésére szakosodott. Igaz, a 2019-ben alapított, londoni székhelyű cég emellett kialakított egy olyan biztonságos, orvosszakmai szempontból is megfelelő internetes platformot, ahol az érintettek megoszthatják a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikat anélkül, hogy kínos helyzetekbe keverednének. Az alkalmazás felhasználói egy semleges csomagolásba burkolt szűrőszettet kapnak, majd a levett mintát – egy előre kifizetett borítékban – visszaküldik a laboratóriumba. A cég vállalja, hogy az eredményeket öt napon belül feltöltik az iPlaySafe App® oldalára, s a felhasználók eldönthetik, hogy csak maguk nézik meg a kapott diagnózist, vagy szabadon megosztják az alkalmazásban a többiekkel.

A londoni székhelyű Kama szexuális területen működő wellness-szolgáltató, mely azt a tudományosan alátámasztott elképzelést népszerűsíti, hogy a szexuális öröm hozzájárul egészségünk javulásához. Fontosnak tartják, hogy – az egyén hátterétől, szexuális preferenciáitól, testtípusától, korától vagy nemétől függetlenül –  az élvezet legyen az együttlétek középpontjában, mert ez rengeteget segít a stressz leküzdésében. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy a szexuális kielégülés váljon mindennapi életük részévé, s ennek érdekében szakértőik egyszerűen kivitelezhető terápiás programot is kitaláltak.

A Beducated nevű vállalkozást azzal a céllal alapította a müncheni Mariah Freya és Phil Steinweber, hogy online kurzusok segítségével bevezessék az erre fogékonyakat a szexuális örömszerzés világába. Forradalmi megközelítésüknek köszönhetően a terület egyik úttörőjének tartják a német startupot, amely napjainkban több mint 110 országban van jelen.

A 2019-ben Londonban alapított The Lowdown a női fogamzásgátlás megreformálását tűzte zászlajára. Oktató jellegű tartalmat szolgáltatnak, és tájékoztatják a gyengébbik nem képviselőit a fogamzásgátlással összefüggő kérdésekről, legyen szó a lehetséges mellékhatásoktól vagy a menstruációs fájdalomról. A háttérben szakképzett orvosi csapat áll, akik abban is segítenek, hogy könnyebb legyen áttekinteni ezt a területet, sőt privát tanácsadással és receptfelírással is foglalkoznak. Ezenfelül arról is felvilágosítást nyújtanak a hozzájuk forduló pácienseknek, hogy miként találhatják meg a számukra megfelelő egészségügyi ellátást.

Idestova hat éve, hogy két barátnő, Farah Kabir és Dr. Sarah Welsh megalapított a HANX névre keresztelt vállalkozást azzal a szándékkal, hogy nyitottabb diskurzus folyjon a különféle szexualitást érintő témákról, ezenfelül az elszánt üzletasszonyok speciális termékekkel is színre léptek. A londoni székhelyű e-kereskedelmi startup vezetői szeretnék elérni, hogy ne legyen kínos beszélgetni a fogamzásgátlásról és az intim területek ápolásáról, illetve a szexet érdekesebbé, jobbá tevő szolgáltatásokról, eszközökről.

A sevillai MYHIXEL a férfiak intim problémáira összpontosít, mivel sajnálatos módon a „teremtés koronái” általában nem jutnak hozzá a szexszel kapcsolatos minőségi oktatáshoz. Szakértők úgy becsülik egyébként, hogy tíz férfi közül egynek van valamilyen szexuális problémája, jóllehet legfeljebb minden ötödik kéri szakember segítségét. A MYHIXEL valójában egy online szexuális klinika kifejezetten férfiaknak, ahol biztonságos és diszkrét körülmények között kaphatnak tanácsot.  A Patricia López által alapított startuphoz csatlakozó pácienseknek lehetősége van klinikai konzultációt igénybe venni, s táplálkozás, illetve fitnesz témában is feltehetnek kérdéseket.

A londoni Mojo online alkalmazás középpontjában a családtervezés áll, emellett szeretne segítséget nyújtani abban is, hogy az érdeklődő hölgyek nyomon követhessék termékenységi ciklusukat. Az ehhez hasonló platformok közül az emeli ki a Mojót, hogy a férfiak termékenységi problémái is terítékre kerülnek, ráadásul a felhasználók – egy otthoni teszt segítségével – meggyőződhetnek arról is, vajon spermájuk alkalmas-e a gyermeknemzésre. A teszt elvégzését követően termékenységi szakértők részletesen elmagyarázzák az eredményeket, nem mellesleg személyre szabott tervet készítenek a spermiumok színvonalának javítására.

A Barcelonából indult Emjoy vállalkozás küldetése, hogy még több szexuális örömben részesüljenek a nők. A startup szeretné elérni, hogy a hölgyek felfedezzék a testüket és legyen önbizalmuk szexuális életükben. A platform mintegy 600 olyan hanganyaggal rendelkezik, melyet szexterapeuták és szexuális jóllét-szakértők alkottak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük